2017 máj 24. 15:59

Le Mans legendája: Győztes a kocsmából


Miért érdekes Duncan Hamilton? Mert hozzá köthető az egyik leghíresebb eset a világon, amikor az autóvezetésből és az alkoholból jó dolog sült ki. Elöljáróban annyit mindenképp meg kell jegyezni, hogy Duncan Hamiltonnak semmi köze Lewis Hamilton F1-es pilótához. Akkor mégis, ki ez a pali és mitől ennyire híres?

Rocksztár életmód

Duncan Hamilton egy átlagos brit amatőr autóversenyző volt, aki szolgált a második világháborúban, mint repülőgép pilóta, és volt egy autószerelő műhelye is. A 40-es és 50-es években öt Formula-1-es futamon is részt vett, persze jelentős siker nélkül. Azokban az időkben az autóversenyzők nem úgy néztek ki, mint ma. A labdarúgók már akkor jóval többet kerestek az autóversenyzőknél, szóval Hamilton se vette igazán komolyan az egészet. Szinte csak olyan emberek versenyeztek, akik nem tudták már hova tenni a pénzüket. Hamilton rocksztár életmódot folytatott. Ha tehette, az összes italt kipróbálta, ami csak volt egy bárban, és szinte a világ összes nőjével próbált közelebbi kapcsolatot ápolni. Oké, ilyenek utána is voltak, ma is vannak, mégis akkor ő mitől ennyire híres? Mert hozzá tartozik a motorsport történelem egyik leghíresebb sztorija.

Egy pohár brandy segített

Duncan Hamilton 9 alkalommal nyerte meg a le mans-i 24 órás autóversenyt, ami azóta mondhatni a motorsport királynőjévé nőtte ki magát. A legfontosabb mégis az 1953-as verseny volt. Egy Jaguar C-Type volánja mögött vágtak neki a kvalifikációnak, csapattársa Tony Rolt társaságában. Miután úgy vélték, hogy nem sikerült kvalifikálniuk magukat a versenyre, elindultak a városba, hogy a francia italok terén is tapasztalatokat szerezzenek. Elég szépen meg is alakultak, amikor hirtelen berontott egy csapattag, hogy mégis sikerült a kvalifikáció. A boxutcában mindent megpróbáltak elkövetni, hogy helyrepofozzák a két versenyzőt. Kávéval kínálták Duncant, aki közölte velük, hogy egy pohár brandy talán jobb ötlet lenne, mivel eléggé remeg a keze. Megkapta. Duncan Hamilton és Tony Rolt megnyerték a versenyt, és ők lettek az első olyan csapat, akik 100 mérföld/óra feletti átlagsebességet értek el a le mans-i 24 óráson.

Megvolt neki egy oszlop is

Pár évvel később ismét a címlapokra került Duncan, amikor Porto városában egy autóversenyen egy villanyoszlopnak csapta autóját, és több órára megszüntette az egész portugál város áramellátását. Mégis a le mans-i eset a motorsport egyik leghíresebb sztorija, és talán az egyetlen eset a világon, amikor az alkoholból és az autóvezetésből valami nagyon jó sült ki.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?