2021 márc 14. 14:00

Feláldozta karrierjét a világbajnok búvár, hogy megmentsen 20 embert


Shavarsh Karapetyant gyermekkorában egy csapat huligán összeverte, majd nehéz követ kötöttek a nyakába, és vízbe dobták. Szerencsére a kő nem volt elég nehéz, így felszínre tudott vergődni, de a történtek miatt úszóleckéket vett, és kiderült, remek adottságai vannak a búvárkodáshoz.

A szovjet-örmény Jerevánban baleset történt 1976-ban, amikor egy troli tóba zuhant 92 utasával együtt. Fékhiba okozta a gondot, a tömegközlekedési eszköz pillanatok alatt 10 méterre süllyedt. A helyszínen tréningezett Karapetyan, aki 17-szeres világbajnok volt akkoriban búvárkodásban, és számos világrekordot is felállított. Mikor észlelte a balesetet, kérdés nélkül vízbe ugrott, menteni az embereket. "A tó fenekén szinte teljesen vaksötét volt. A troli egyik hátsó ablakát berúgva jutottam be" - mesélte Karapetyan.

"Folyamatosan úsztam le és fel, hogy minél több embert kihúzhassak. Nagyjából 30 másodperc jutott mindenkire. Nem láttam semmit, a kezeimmel próbáltam kitapogatni a szerencsétlenül járt utasokat. Sajnos sokukat már nem tudtam felhozni" - emlékezett vissza a világbajnok, akinek a karrierje véget ért a hőstette miatt, de nem ezért vannak még mindig rémálmai.

A sportoló összesen 36-szor merült alá a jéghideg vízbe, és összesen 20 ember életét mentette meg. Több bajba jutottat is felszínre hozott, de ők nem élték túl. A busz ablakának betörése közben megsérült a lába és a háta is, az utolsó merülést követően pedig eszméletét vesztette. Szervezete komolyan károsodott a mentőakció során, kétoldali tüdőgyulladást és vérmérgezést is kapott, a tóban lévő szennyező anyagok miatt. Kórházba kerülése után 46 napig kómában feküdt. Hónapok alatt felépült, de soha többé nem tudott versenyezni, az akkor még csak 23 éves Karapetyan.

"Nem sajnálom a karrierem, azt viszont nem tudom megbocsájtani magamnak, hogy több embernek nem tudtam segíteni. Nagyon féltem közben, féltem attól, hogy hibát követek el. A végén már nem voltam teljesen magamnál, és véletlenül egy ülést vittem fel, egy utas helyett. Megmenthettem volna még egy embert, hibáztam. Mai napig kísért ez a dolog" - mondta könnyes szemekkel az örmény származású sportoló.

A története egyébként nem került rögtön nyilvánosságra, mert a szovjet hatóságok azon voltak, hogy eltussolják az ügyet. Nincsenek hibák a Szovjetunióban, minden tökéletesen működik alapon, végül 1982-ben írta meg bátor hőstettét egy újság. Karapetyan igazán önfeláldozó ember, hiszen 1985-ben a szovjet-örmény sportcentrum mellett haladt el, mikor látta, hogy tűz van. Az épületbe sietve segített kijutni a bent rekedt embereknek, végül az utcán esett össze, azt hitték meghalt égési sérülései és a füstmérgezés miatt. Szerencsére nem így történt, újra felépült. Kapott díjat az UNESCO-tól, neveztek el róla aszteroidát, és a 2014-es téli olimpia előtt futhatott a lánggal is.


Hozzászólások 1

curpy82
curpy82
2021 ápr 13. 20:56

Ez az ember egy hős. Minden tiszteletem az övé. Sose hallottam még róla, de nagyon sok jó és számomra új cikkbe futok bele itt az oldalon. Köszönet érte!

Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?