2017 szept 7. 15:40

2011. szeptember 7. – A jégkorong legsötétebb napja


Immár 6 éve annak, hogy a Lokomotiv Yaroslavl jégkorongcsapatának repülőgépe lezuhant Yarolslavl városától nem messze.

Egyetlen túlélő

A csapat Fehéroroszországba tartott, hogy lejátssza a szezon első mérkőzését a Dinamo Minsk ellen. Felszállás közben a repülőgép egy antennának ütközött, lángra kapott, majd két kilométerre a repülőtértől a földbe csapódott. A fedélzeten 45-en utaztak. 43-an a helyszínen az életüket vesztették, Alexander Galimov öt nappal később a kórházban hunyt el. Az egyetlen túlélő Alexander Sizov, aki a csapat stábját erősítette. A repülőgépen a teljes csapat, a stáb, és az ifi csapat 4 tagja utazott. A tragédia után a Lokomotiv Yaroslavl lemondta az egész 2011-2012-es KHL szezont és a liga öt nappal eltolta a szezonkezdést.

Félbeszakadt mérkőzés

A tragédia bekövetkeztekor éppen egy Szalavat UFA – Atlant Moszkva meccs zajlott. A KHL emberei a hír hallatára félbeszakították a találkozót. Alexander Medvedev közölte a hír részleteit, majd egy perces néma csend következett. A két csapat játékosai zokogni kezdtek. Mindenki sírt. A nézők elhagyták a csarnokot, a játékosok a legközelebbi templomba mentek. A KHL 2011. szeptember 12-én kezdte meg a 2011-2012-es szezont hét mérkőzéssel. Minden meccs egy perces néma csenddel indult.

Megemlékezések világszerte

2011. szeptember 10-én az összes országban megemlékezést tartottak, ahonnan volt játékos a gépen. Az Arena 2000-ben (Yaroslavl) 100.000 gyászoló jelent meg, valamint Vladimir Putin orosz elnök is. A csapat vezetői összeültek megvitatni a csapat jövőjét, majd bejelentették, hogy a Lokomotiv nem indul a 2011-2012-es szezonban. Svédországban több mint 10.000 rokon és szurkoló gyűlt össze a HV71 arénájában Stefan Liv emlékére. Alexander Galimov szeptember 12-én hunyt el a kórházban. A Yaroslavl bejelentette, hogy egy újabb megemlékezést tartanak 13-án kifejezetten az ő emlékére. Amerikában a Dallas Stars játékosai elhelyezték a 37-es számot a sisakjaikon korábbi csapattársuk, Karlis Skrastins emlékére. A Carolina Hurricanes is módosította a mezeit a szezonra Josef Vasicek emlékére. A Detroit Red Wings is emlékmezben játszott az egész szezonban Ruslan Salei és Brad McCrimmon emlékére. Az Anaheim Ducks is felhímezte Salei 24-es számát az egész szezonra. A New Jersey Devils is felhímzett egy emlékemblémát Karel Rachunek és Alexander Vasyunov tiszteletére. A St. Louis Blues megemlékezést tartott november 8-án Pavol Demitra és Igor Korolev emlékére. A játékosok sisakján a 38-as számot helyezték el, mivel mindkét játékos ezzel a számmal játszott a csapatnál.  A St. Louis kapusa, Jaroslav Halak a 2011-2012-es sisakját is újrafestették Demitra emlékére.

A játékosok tiszteletére

A Szlovék Jégkorongszövetség szeptember 9-én bejelentette, hogy a 38-as mezszámot visszavonultatja Pavol Demitra emlékére. Trencinben a jégcsarnok a Pavol Demitra Ice Stadium nevet viseli 2011 őszétől. 2011 szeptember 28-án a Német Jégkorongszövetség visszavonultatta a 20-as mezszámot Robert Dietrich emlékére. 2011 október 13-án a Pittsburgh Penguins – Washington Capitals meccset a Lokomotiv Yaroslavl csapatának ajánlotta fel Alexander Ovechkin és Evgeni Malkin. Az összes mezen emléktáblát helyeztek el, majd a mérkőzés után minden mezt aláírt az összes játékos. A mezeket árverésre bocsátották, és a hozzátartozóknak ajánlották fel a befolyt összeget.

2012 március 12-én a Lett Jégkorongszövetség bejelentette, hogy Karlis Skrastins 7-es mezszámát visszavonultatja. A Dallas Stars (ahol Skrastins a Lokomotiv előtt játszott) egy megemlékező ünnepséget tartott a lett játékos családjával együtt, és biztosította Skrastins gyerekeit, hogy bármikor számíthatnak a csapatra. A Cseh Jégkorongszövetség visszavonultatta a 4-es mezszámot Karel Rachunek, a 15-ös mezszámot Jan Marek, a 63-as mezszámot Josef Vasicek tiszteletére.

A nyomozás megállapította, hogy a felszálláskor pilótahiba történt. A két pilóta nem is vezethette volna a Yakovlev Yak-42-es gépet. Ez után a Yak-Service társaság működési engedélyét visszavonták.

Az áldozatok listája

Kapusok: Stefan Liv (30), Alexander Vyukhin (38)

Védők: Vitaly Anikeyenko (24), Mikhail Balandin (31), Robert Dietrich (25), Marat Kalimulin (23), Karel Rachunek (32), Ruslan Salei (36), Maxim Shuvalov (18), Karlis Skrastins (37), Pavel Trakhanov (33), Yuri Urychev (20)

Támadók: Gennady Churilov (20), Pavol Demitra (36), Alexander Galimov (26), Alexander Kalyanin (23), Andrei Kiryukhin (24), Nikita Klyukin (21), Jan Marek (31), Sergei Ostapchuk (21), Pavel Snurnitsyn (19), Daniil Sobchenko (20), Ivan Tkachenko (31), Josef Vasicek (30), Alexander Vasyunov (23), Artem Yarchuk (21)

Edzői stáb: Yuri Bakhvalov (47), Aleksandr Belyaev (48), Alexander Karpovtsev (41), Igor Korolev (41), Nikolai Krivonosov (31), Yevgeni Kunnov, Vyacheslav Kuznetsov, Brad McCrimmon (52), Vladimir Piskunov (52), Yevgeni Sidorov, Andrei Zimin

 

A tragédia óta szeptember 7-én nem rendeznek mérkőzést a KHL-ben.


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?