2017 nov 21. 19:22

Nem kellett volna stadiont építenem, az hozta rám a bajt


A legendás juhász, a magyar labdarúgás ikonikus szereplője.

Az akasztói milliomos 1993-ban lett névadó klubtulajdonos, csapatának az ország legmodernebb stadionját felhúzva. Egy idény az NB2-ben, majd négy szezon az elsőosztályban. Ez volt a Stadler FC rövid, de annál zajosabb fennállása. A következőkben néhány interjúrészlet olvasható.

Már gyerekként is pénzt keresett, hogyan csinálta?

- Hatévesen négy felnőtt ember bérét kerestem meg. Egy tanyán nőttem fel, a közeli tanyatulajdonosok teheneit, lovait őriztem. Darabját ötven forintért. Tizennyolc évesen már kis Polszkim volt. A pénzhez mindig is értettem, bármibe kezdtem, sikeres voltam. Ha hagynak, még mindig a csúcson lennék.

Megszólták a '90-es években, hogy külföldieket igazol. Úgy tűnik a jövőbe látott.

- Küzdöttem sokat az MLSZ-szel, hogy pályán lehessenek az igazolásaim. Azt mondták elveszem a magyaroktól a lehetőséget, de az idő engem igazolt. Manapság van olyan nagycsapat, ahol egyetlen hazai nevelésű focista sincs.

Állítólag majdnem leigazolta Andrij Sevcsenkót, ez igaz?

- Igaz, csak az élet közbeszólt. Vagy mondjuk inkább úgy, hogy az APEH.

Állnak még a lelátók?

- Állnak. És állni is fognak sokáig. Négyméteresek a falak. Abban minden anyag benne van. Az atomerőmű tervezője csinálta. Elég lett volna fele fal.

De?

- De én azt mondtam, jól legyen megcsinálva, az meg beleadott mindent.

Meddig jutott volna a klub, ha nem így alakul az élet?

- Rövid időn belül nemzetközi porondon játszottunk volna. Emlékezetes meccseket rendeztünk volna, sok embernek adhattam volna munkát. Csak az országnak akartam jót.

Azt állítja rosszkor építette a stadiont. Ezt hogy érti?

- Tévedtem húsz évvel. Manapság sorra nőnek ki a stadionok a földből, senki szemét sem szúrná még egy. Akkoriban viszont az első magánkézben lévő volt, valakit zavart. Ha ma vágnék bele, lehet hogy támogatást is adnának, vagy valami kitüntetést. Verem is a fejem a falba, megúszhattam volna a börtönt is. De ha már így alakult, jó lenne ha az enyém lenne újra a stadionom.

Mihez kezdene vele? Újra foci?

- Dehogy, ahhoz rengeteg pénz kell. Valamilyen közösségi épületnek tudnám elképzelni, amit bárki kibérelhet ingyen. Ez az utolsó álmom, remélem valaki lát fantáziát benne. Nekem elég benne egy szoba. Bár nem hozott szerencsét, de szeretném ha a stadionomban érne az utolsó óra.

Ha jól hallottam egy húszéves lány a barátnője.

- Igen, de keresnek fiatalabbak is. Úgy szóba sem állok egyikkel sem, ha nem hozzák az igazolványt, mert most még semmi más nem hiányozna, mint egy tizennyolc éven aluli lány. Akkor tuti életfogytiglant kapnék.

Mit bánt meg élete során?

- Semmit. Vagyis egy dolgot mégis. Nem kellett volna stadiont építenem, az hozta rám a bajt! Ha nem teszem, talán most is szabad és egészséges lehetnék.

Forrás: Blikk - 24.hu - Origo - Youtube


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?