2023 okt 13. 10:12

Jobb ma egy péntek 13, mint holnap egy hétfő!


Sokan rettegnek a legbabonásabb naptól, de mi áll a hátterében?

Hosszú idők óta szerencsétlenséghez kötik a 13-as számot, például a BMW müncheni székházában sincs emelet ezzel a számozással. Jézus utolsó vacsoráján is ennyien ültek, ezért a kereszténységben sem túl kedvelt. Addig erősödött a mítosz, hogy már létezik ilyen félelem is, triszkaidekafóbia, azaz a tizenhármastól való pánik.

Egy ponton a 13 összefonódott a babonások szerint szintén nem túl kedvező péntekkel, amiben a sajtó és média meglátta a lehetőséget. A félelem motiválta érdeklődést a 20. század elején erősítették fel, Thomas Lawson 1907-ben ügyes kampánnyal igazi bestsellerré tette könyvét, Friday the Thirteenth címmel.

Később jött a mozikba a Péntek 13 sorozat, végül elértünk oda hogy az NBC szerint 800-900 millió dolláros veszteséget jelent Amerikában ez a nap a légitársaságoknak. Az emberek egy jelentős része fél utazni péntek 13-án, de egy itthoni felmérés szerint, a magyarok sem kivételek, a lakosság kétharmada babonás.

1996. szeptember 13-án (pénteken) ölték meg Tupac Shakurt. 1899. augusztus 13-án (pénteken) született Alfred Hithcock. Egy 13 éves angol kisfiút Suffolk városában 2010. augusztus 13-án pénteken, 13:13-kor megcsapott a villám. Ráadásul úgy, hogy egy tömött stadionban csak belé csapott, szerencsére enyhe égési sérülésekkel megúszta. Te tartasz ettől a naptól vagy inkább szerencsésnek érzed?


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?